Sjukskrivning – en vägledning genom processen

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

Sjukskrivning är en period många arbetsföra individer kan komma att uppleva under sitt arbetsliv. Det kan vara till följd av en olycka, en allvarlig sjukdom eller psykiska hälsoproblem. Syftet är att ge den drabbade tid att återhämta sig utan den extra stressen som arbetslivet kan innebära. Denna artikel guidar dig genom sjukskrivningsprocessen och förklarar steg för steg vad som förväntas av dig som arbetstagare samt vilka rättigheter och skyldigheter som finns.

Vad innebär sjukskrivning?

Sjukskrivning är en form av frånvaro från arbete som tillåts när en individ inte kan utföra sina arbetsuppgifter på grund av sjukdom eller skada. Sjukskrivningen måste stödjas av ett medicinskt intyg, vilket utfärdas av en legitimerad läkare. Intyget intygar att du av hälsoskäl inte kan närvara och utföra ditt arbete.

Kort- och långtidsfrånvaro

Sjukskrivningens längd kan variera. En korttidsfrånvaro kan vara för enstaka dagar eller upp till några veckor, medan en långtidsfrånvaro kan sträcka sig över flera månader eller till och med år. Under din sjukskrivning kan du vara helt frånvarande från arbete eller arbeta deltid beroende på din återhämtningsprocess och i samråd med din behandlande läkare.

sjukskrivning

Processen för att sjukskriva sig

Kontakta din läkare

När du känner dig sjuk bör du i första hand kontakta din husläkare eller en läkare på din lokala vårdcentral. I Sverige har du rätt till sjukpenning från och med dag 2 i din sjukperiod. Dag 1 är en karensdag, då ingen sjukpenning betalas ut. Ifall ditt tillstånd hindrar dig från att arbeta mer än sju kalenderdagar, kommer din läkare att utfärda ett läkarintyg som du sedan ska visa upp för din arbetsgivare och Försäkringskassan.

Informera din arbetsgivare

Så snart som möjligt bör du meddela din arbetsgivare om din sjukdom och sjukskrivning. Arbetsgivaren behöver läkarintyget för att kunna göra de nödvändiga arrangemangen. De flesta företag har en fastställd rutin för hur och när en sjuk anställd bör rapportera sin frånvaro.

Ansökan om sjukpenning

Efter att ha informerat din arbetsgivare och fått ditt läkarintyg, ska du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan. Detta kan du göra digitalt via deras hemsida eller genom deras app. Dokumentation av ditt läkarintyg kan behövas vid ansökningsförfarandet.

Uppföljning och rehabilitering

Beroende på orsaken till din sjukskrivning kan din arbetsgivare tillsammans med dig gå igenom en plan för rehabilitering. Detta är för att underlätta din återgång till arbetslivet när du är beredd och frisk nog att återvända till ditt arbete. Som sjukskriven arbetstagare har du rätt till sjuklön från din arbetsgivare och därefter sjukpenning från Försäkringskassan.

Fler nyheter